Započeo popis stanovništva u Hrvatskoj, župan Kolar očekuje manji broj stanovnika

0
127

Službeno je započeo popis stanovništva u Hrvatskoj te se tim povodom oglasio i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Tako je formirano županijsko popisno povjerenstvo na čelu sa županom Kolarom, funkciju tajnice obnaša Mirjana Gojak iz Državnog zavoda za statistiku te članovi Zdravko Cesarec ispred Državne geodetske uprave, županijska pročelnica Silvija Profeta Fabijančić te Zoran Gumbas i Mirjana Haramina. Na području Krapinsko-zagorske županije osnovano je šest ispostava: Krapina, Klanjec, Donja Stubica, Zabok, Zlatar Bistrica i Pregrada. Uz to se broji i 19 popisnih centara sa svojim voditeljima.

„U popisu će sudjelovati šest instruktora, po jedan za svaku ispostavu, 27 kontrolora i 239 popisivača. Ovo je prvi popis stanovništva koji je kompletno digitalan, nema papira, s time da u ova prva dva tjedna, svi oni koji posjeduju sustav e-građani mogu se sami popisati, a nakon dva tjedna popisivači će dolaziti do ljudi doma“, rekao je Kolar i nadodao da očekuje da će biti manji broj stanovnika. „Ali očekujem da će taj pad biti manji od popisa stanovništva 2001.-2011. i manji nego što je bilo 1991.-2001., a to se kretalo negdje oko 10 000 stanovnika. Ja vjerujem da ćemo mi sada negdje biti na 124 i pol tisuće stanovnika“ naglasio je Kolar.

pročelnica Krapinsko-zagorske županije Silvija Profeta Fabijančić

Županijska pročelnica Silvija Profeta Fabijančić rekla je kako će digitalni popis stanovništva trajati do 26. rujna: „To znači da se građani mogu samostalno popisati u sustavu e-građani putem osobne vjerodajnice. Sustav dopušta mogućnost da jedna osoba popiše svoje ukućane i ta osoba će imati status referentne osobe. Ona to može učiniti u bilo kojem trenutku za vrijeme trajanja samog popisivanja i u periodu kad to njoj najviše odgovara. To si može rasporediti na nekoliko vremenskih odmaka. Pravilo je da jedna vjerodajnica popisuje jedno kućanstvo. Ako u kućama postoje dva kućanstva, tada morate imati dvije vjerodajnice. Znači, za naše starije roditelje koji eventualno žive u odvojenim kućanstvima – za njih morate imati posebnu vjerodajnicu, ali tu se radi o njihovoj vjerodajnici. Nakon uspješnog ispunjavanja e-popisnice i generiranja podataka, dobiva se kontrolna šifra koja se daje popisivaču prilikom terenskog obilaska kućanstva, a to će biti u periodu od 27. rujna do 17. listopada. Bitno je tu šifru fotografirati, isprintati i sačuvati te ju dati na uvid popisivaču“. Za vrijeme provedbe popisivanja građanima će na raspolaganju biti i tehnička podrška DZS-a putem telefona 0800 900 997. Nakon 60 dana od popisa stanovništva trebali bi izaći prvi rezultati, a konkretni podaci ovise o planiranim aktivnostima samog Zavoda za statistiku. Pretpostavka je da bi to trebao biti drugi kvartal iduće godine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime