Za učeničke i studentske stipendije Krapinsko-zagorske županije osigurano milijun i 342 000 kuna

0
44

Krapinsko-zagorska županija objavila je rezultate natječaja učeničkih stipendija. Otvoren je i natječaj za studentske stipendije u tri kategorije.

Velik broj deficitarnih zanimanja u srednjoškolskom sustavu 

“Natječaj za dodjelu učeničkih stipendija bio je raspisan 15. listopada zaključno s 30. listopada. Pravo prijave imali su učenici koji se redovito školuju u nekim od srednjoškolskih programa, a koji imaju prebivalište na području Krapinsko-zagorske županije. Učenici su se mogli javiti u tri kategorije. Kategorija A za nadarene učenike. Tu su imali pravo prijave učenici s prosjekom većim od 4.70. Također oni koji su imali osvojeno prvo mjesto na županijskom ili neka od prva tri mjesta na državnim, odnosno međunarodnim natjecanjima. U toj kategoriji predviđena je dodjela za 30 učeničkih stipendija u mjesečnom iznosu od 400 kuna. U drugoj B kategoriji po socijalnoj osnovi, tu se vrši bodovanje po posebitosti kućanstva učenika. Isto se dodjeljuju 30 stipendija u visini od 400 kuna. U trećoj C kategoriji pravo prijave imali su učenici koji su upisali prvi razred srednje škole za jedno od 14 programa deficitarnih zanimanja. To su: autolimar, autolakirer, zidar, instalater grijanja i klimatizacije, strojobravar, keramičar, vodoinstalater, stolar, konobar, kuhar, tesar, soboslikar, elektroinstalater i vozač motornog vozila. Svi programi se odnose i za ženski rod”, podsjetila je Mirjana Smičić Slovenec, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Krapinsko-zagorske županije.

Mirjana Smičić Slovenec, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Krapinsko-zagorske županije
Mirjana Smičić Slovenec, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Krapinsko-zagorske županije

“Pristiglo je ukupno 356 prijava. Temeljem analize bodovanja i s obzirom na novi Pravilnik učeničkih i studentskih stipendija, možemo zaključiti kako smo dobili jedan osjetljiviji pravilnik. On je jasno identificirao ove dvije kategorije raspisanog natječaja”, rekla je Smičić Slovenec.

Pristiglo više zahtjeva nego prošle godine 

“Ove godine pristiglo je na naš natječaj za učeničke stipendije 79 molbi više, nego protekle godine. U A kategoriji je došlo 6 molbi više, u B kategoriji 31 i u C kategoriji 29 molbi više nego prošle godine. Interes je bio velik. Povjerenstvo je za dodjelu učeničkih stipendija sukladno rezultatima bodova koje je proveo naš Upravni odjel, donijelo prijedlog zaključka županu na usvajanje” otkrila je zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek.

Otvoren natječaj i za studentske stipendije u tri kategorije-povećala se lista u C kategoriji za deficitarna zanimanja  

“Otvoren je natječaj za studentske stipendije, objavljen 19. studenog u tri kategorije. Rok podnošenja je do 6. prosinca. I kod studentskih stipendija imamo kategoriju za nadarene studente i studentice gdje predviđamo 30 stipendija u iznosu od 700 kuna. Ako su studenti prve godine studija, onda bi trebali imati prosjek ocjena, završna faza srednje škole, 4.70. Ako su studenti ostalih godina studija, da u prethodnoj godini studija imaju prosjek ocjena najmanje 4, odnosno ostvareno 40 ECTS bodova. U B kategoriji po socijalnom kriteriju isto tako predviđamo 30 stipendija u iznosu od 700 kuna. Osnovni kriterij je da su studenti i studentice prve godine studija završnog razreda najmanje 2.80. Ako su studenti prethodnih godina studija, onda bi trebali imati prosjek ocjena najmanje 2.50 ili ostvareno najmanje 50 ECTS bodova”, rekla je Petek.

Jasna Petek, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije
Jasna Petek, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije

“Imamo stipendije za studente i studentice koji su ove godine upisali prvu godinu studija u nekim od deficitarnih zanimanja u iznosu od 800 kuna. Pravo podnošenja zahtjeva u ovoj kategoriji imaju studentice i studenti koji su upisali: preddiplomski ili diplomski studij medicine, integrirani preddiplomski i diplomski studij farmacije i matematike nastavnički smjer, fizike, kemije i biologije nastavnički smjer. To su deficitarna zanimanja od prošle akademske godine. Ove godine smo još uveli sukladno potrebama tržišta rada: preddiplomski i diplomski studij edukacijske rehabilitacije smjer logopedija i informatike nastavnički smjer. Cjelokupni natječaj i svi potrebni obrasci nalaze se na našim stranicama Krapinsko-zagorske županije. Mogu se preuzeti i osobno u našem Upravnom odjelu za obrazovanje u Zaboku. Zahtjevi se dostavljaju Upravnom odjelu za obrazovanje u Zaboku osobno ili preporučenom poštom”, napominje zamjenica župana Jasna Petek.

Pažljivo pratimo tržite rada i reagiramo kako bismo osigurali kvalitetan kadar 

“Mi smo sada kroz ovaj natječaj dodijelili dodatnih 145 đačkih stipendija. Ukupno će županija za ovu školsku godinu sufinancirati 225 učeničkih stipendija. U tih 225 učeničkih stipendija je 166 za deficitarna zanimanja. To je broj za respekt. Treba i naglasiti da u ovih 14 deficitarnih zanimanja, upisalo se 136 učenika u naše srednje strukovne škole Od njih je 86 dobilo stipendiju. To je 61.76% upisanih učenika u deficitarna zanimanja dobiva stipendiju Krapinsko-zagorske županije. I još kad se tome pribroje stipendije na nacionalnoj razini ili kroz općine i gradove. Tada vjerujem da će taj postotak biti preko 70%. Usudio bi se reći da nitko u Hrvatskoj nema posloženo na takav način”, objašnjava župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije
Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije

“Kod studentskih stipendija proširili smo opseg za deficitarna zanimanja. To samo znači da vrlo pažljivo pratimo tržište rada i kroz Gospodarsko–socijalno vijeće. A u suradnji s obrtničkim i gospodarskim komorama pratimo što se događa na tržištu rada. Reagiramo kako bi osigurali kvalitetan visoko obrazovani kadar koji može odgovoriti potrebama gospodarstva na području Krapinsko-zagorske županije”, rekao je Kolar.

Župan Željko Kolar čestitao je svim učenicima na ostvarenim stipendijama i pozvao studente da se prijave na natječaj za studentske stipendije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime