Vesna Škare-Ožbolt o Tomaševiću: Posao gradonačelnika je pribaviti novce, a ne kukati kako novaca nema

0
176

Tomislav Tomašević na gradonačelničkoj je dužnosti više od 100 dana. Iako su ga, kako je rekao, u Gradu dočekali brojni nesređeni računi, Možemo! se primio posla. Ipak, u posljednje se vrijeme sve češće čuju kritike na račun nove gradske vlasti. U Zapadnom dnevniku gostovala je Vesna Škare-Ožbolt, političarka i kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba na posljednjim izborima.

U intervjuu s našom novinarkom Leom Medicom osvrnula se na dosadašnji rad novog gradonačelnika Zagreba.

1. Dolaskom na vlast, gradonačelnik Tomašević spojio je određene gradske urede. Ured za branitelje pripojio je Gradskom uredu za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom. To se dijelu javnosti, pogotovo braniteljskoj populaciji, nije svidjelo. Je li to bio dobar potez?

Birači su rekli svoje. Tomislav Tomašević dobio je izuzetno velik broj glasova. Dobio je i suglasnost građana za reorganizaciju gradske Uprave, koja je prevelika, glomazna i nefunkcionalna. On je očito napravio svoj način kako reorganizirati tu Upravu, a za svoje poteze ima veliku potporu, odnosno veliku većinu, u Skupštini. Tu mislim da mu od nekih novih izbora ne prijeti opasnost.

Ja osobno ne bih nikada ovako posložia gradske urede. Ja sam u svojoj kampanji posebno naglašavala da grad nakon potresa treba imati jedan megaured u kojemu će se strateški rješavati obnova grada. Dakle, ovu situaciju s obnovom iskoristiti tako da grad doista počne dobivati jedan novi izgled, da se stanovnici počnu vraćati, da se zgrade obnavljaju. To bi sve išlo kroz taj megaured koji bi istovremeno rješavao i imovinsko-pravne odnose, prostorno planiranje, strategiju grada, zaštitare i sve. To je bila moja vizija. Spajati kruške i jabuke, a ovdje je riječ o jednom novom uredu, mislim da to nije poanta priče. S ovim potezima, doista ne znam kako će Grad izgledati u neko skorije vrijeme.

2. Miodrag Demo, umirovljeni brigadir HV, iznio je oštre kritike na račun gradonačelnika, ali i rekao da smatra kako ‘Tomašević neće dočekati proljeće na ovoj funkciji’. Što to znači, treba li se gradonačelnik bojati ovakvih izjava?

Pa mislim da se nitko ne treba bojati. Sve izjave su usmjerene na to da se ukaže na neke nedostatke, probleme i greške koje je vlast napravila. Ovo je jedna reakcija ljutnje. Takvih reakcija do sada je bilo mali milijun. Mislim da će Tomašević svakako dočekati proljeće, jer kao što sam rekla, on ima debelu većinu.

3. Prošlo je više od 100 dana na funkciji gradonačelnika. Odmah po dolasku na vlast krenulo se s ozbiljnim potezima, otpuštanjima, rezovima i novim zapošljavanjima. Je li trebao tako krenuti ili možda ostaviti postojeću strukturu barem u početku, a onda se kasnije baviti ovakvim potezima?

Mislim da se on trebao skoncentrirati na dva, tri velika poteza, a onda ovo se ostalo rješavati usput na jedan miran način. Staviti sve u funkciju, pa tko ne bude htio raditi, otpast će sam. Naravno, za to ti trebaju i dobre organizacijske sposobnosti.

Po mom mišljenju trebao se koncentrirati na otpad, obnovu i još neki projekt, posebno ovu komunalnu infrastrukturu koja je katastrofa. Trebao se koncentrirati na to kako pribaviti novce. To je posao gradonačelnika, a ne kukati kako novaca nema.

Kada sam govorila da Gradska uprava treba raditi u tri smjene, svi su me čudno gledali i govorili ‘šta je ovoj’, ali sada se vidi koliko posla ima. Prvo, ima prevelik broj ljudi, pa barem neka ih stavi u funkciju, a ne da sjede tamo i ubiru plaću, a ne rade ništa.

4. Je li ta, nazovimo ju tako, raštimana situacija, rezultat političkog neiskustva?

Ja mislim da je Grad Zagreb najveći izazov za ovu zemlju. Obnoviti, urediti grad, dići ga iz pepela, dići ga iz ove žabokrečine u kojoj se već dugo nalazi, to je pravi izazov. Za taj izazov trebaju jaki operativci, hrabri ljudi, lideri koji točno imaju viziju što napraviti. To je ozbiljan posao.

5. Za kraj, što predviđate za neku bližu budućnost? Kako će izgledati slika grada?

Ja bih voljela da grad doista počne živjeti. Voljela bih da se neki konsenzus oko razvoja grada digne, da se postigne. Hoće li se to postići, mislim da ne, jer na višoj razini politike svi gledaju samo sebe, ne gleda se opće dobro i to je ono što predstavlja metak u glavu za Grad Zagreb. To što svi nisu jednostavno okupljeni oko istog cilja.

Cijeli intervju možete pogledati u Zapadnom dnevniku, a neslužbeno doznajemo i koji je stav gradonačelnika.

Neslužbeno doznajemo da gradonačelnik ne želi odgovarati na ovakve optužbe jer trenutno ima previše posla, ali i smatra da je to ispod njegove razine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime