‘Rudnik koji život znači’ o rudarskom nasljeđu Radoboja i Pregrade

0
106
Rudnik koji život znači

“Rudnik koji život znači – skrivena rudarska baština Zagorja” nova je izložba koju povodom 51. izdanja manifestacije ‘Branje grojzdja’ organiziraju Muzej grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina i Muzej Radboa iz Radoboja. Otvorenje izložbe u Pregradi predviđeno je za srijedu, 22. rujna, s početkom u 19 sati. Izložba je predviđena i za radobojsku publiku, gdje će biti izložena oko blagdana svete Barbare, zaštitnice rudara.

Izložbu financijski podržava Ministarstvo kulture i medija kroz program javnih potreba u kulturi u području muzejske djelatnosti za 2021. godinu.

Bogata industrijska i rudarska baština

Pregradu i Radoboj povezuje bogata industrijska baština nekadašnjih rudnika. Osim poznatih rudnika sumpora i ugljena u Radoboju, ugljenokop Pregrada obilježio je povijesni razvoj Pregrade i okolice. Osim ostataka rudarske infrastrukture, Pregradu i Radoboj povezuje i nekadašnja žičara. Ona je nakon zatvaranja rudnika u Radoboju 1948. godine preseljena u Pregradu, gdje je od 1953. povezivala Pregradu s Lupinjakom.

Povijesne fotografije građana Pregrade i Radoboja

Na izložbi će se naći i privatne fotografije te dokumenti vezani za ugljenokop Pregrada koje su građani tijekom ljeta bili pozvani dostaviti muzeju. Tako su svi oni koji su u posjedu imali zanimljive predmete, fotografije i dokumente vezane za rudnik i njegovu povijest mogli iste ustupiti, posuditi ili darovati muzeju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime