Projekt Baltazar Krapinsko-zagorske županije u prvih pet finalista za nagradu REGIOSTARS po izboru Europske komisije

0
60

Krapinsko-zagorska županija već osam godina provodi projekt Baltazar putem kojeg se provodi integracija djece s teškoćama u osnovnim i srednjim školama. Europska komisija odlučila je ovaj hvalevrijedan projekt nominirati za jednog od pet finalista za nagradu REGIOSTARS 2021. u kategoriji „Pravedna Europa: Njegovanje inkluzije i antidiskriminacija“.

Zamjenica ravnateljice Zagorske razvojne agencije Helena Matuša otkrila je da se za prijavu projekta isti mora nalaziti u visokoj fazi realizacije ili u već biti završen kako bi se mogli demonstrirati konkretni rezultati samog projekta. „U ožujku 2021. godine raspisan je poziv za prijave projekata, prvo su se podnosili sažetci projekata. Stručni žiri tada je selektirao sve prijave i odabrao one koji se pozivaju da podnesu cjelokupnu prijavu u sljedećem krugu. Tako je projekt Baltazar pozvan na kompletiranje svoje prijave koja je podnesena u svibnju ove godine.

Ukupno je zaprimljeno u svim kategorijama 214 projekata na razini Europske unije, a u kategoriji u kojoj se kandidirao projekt Baltazar, Pravedna Europa, ukupno je zaprimljeno 76 projekata“. Iako je bilo još prijavljenih hrvatskih projekata, iz Hrvatske je odabran samo projekt Baltazar. Matuša je nadodala kako se natječu za najbolji projekt po izboru javnosti zajedno s projektima iz Finske, Švedske, Norveške i drugih zemalja. Pobjednik će se znati u prosincu ove godine, a Matuša poziva na glasanje za projekt na stranici REGIOSTARS-a.

zamjenica ravnateljice Zagorske razvojne agencije Helena Matuša

Zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek kazala je kako projekt Baltazar predstavlja „jednu izuzetno dobru praksu aktivnog uključivanja djece s teškoćama u razvoju u redovne uvjete školovanja. Osim što promiče ova načela, projekt Baltazar jednako tako poboljšava obrazovne mogućnosti djece s teškoćama u razvoju, njihovo emocionalno i socijalno funkcioniranje. Od 2014./2015. školske godine proveli smo četiri projekta i sedam godina provedbe.

Ukupna vrijednost svih tih projekata bila je 21.5 milijuna kuna, a od toga je iz Europskog socijalnog fonda bilo 19.7 milijuna kuna, a sredstva KZŽ-a iznosila su sve te godine milijun i 800 000 kuna. Provedba ove školske godine 2021./2022., to je projekt Baltazar 5, mi smo osigurali najveći broj pomoćnika u nastavi, 132 pomoćnika za 140 učenika s teškoćama u razvoju“.

Petek je rekla i kako su svi koji su sudjelovali u projektu ispitani o zadovoljstvu istim: „Imali smo 1720 ispitanika, pokriveno je bilo šest ciljanih skupina: djeca s teškoćama u razvoju i njihovi vršnjaci, pomoćnici u nastavi, koordinatori, roditelji i učitelji i učiteljice koji su radili s djecom s teškoćama u razvoju. Pokazala se vrlo visoka razina zadovoljstva u svih šest ciljanih skupina“.

Zaključak je da su pomoćnici u nastavi pozitivno utjecali na obrazovna postignuća, ponašanje, odnos, prihvaćanje djece s teškoćama u razvoju od strane njihovih vršnjaka. Petek je naglasila i da su se kroz ovaj projekt zapošljavale nezaposlene osobe s područja KZŽ-a što je i važan doprinos društvenoj zajednici. Petek se zahvalila i partnerima projekta, a to su Grad Krapina i Općina Stubičke Toplice koji su osnivači Osnovnih škola.

zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar rekao je kako su već zapravo pobijedili jer „Baltazar kao projekt je jedan od poteza koji sam napravio sa svojim suradnicima na koji sam najponosniji od kada obavljam dužnost župana KZŽ-a. Zbog takvih projekata i zbog takvog našeg odnosa prema djeci i mi jesmo županija Prijatelj djece, još uvijek uz Primorsko-goransku županiju jedina u Hrvatskoj“.

Župan je pozvao sve da glasaju za ovaj projekt Baltazar te nadodao da je najbitnije da su djeca i roditelji zadovoljni te da će ovaj projekt poslužiti kao primjer i drugim županijama da postanu Prijatelj djece: „jer je to prestižna titula koja se mora zaslužiti. To nije titula koja se dobiva, to je titula koja se mora zaslužiti“.

župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime