Predavanje o banu Jelačiću uoči rođendana Grada Zaprešića

0
119
predavanje o banu Jelačiću
Predavanje o banu Jelačiću u Gradskoj knjižnici Ante Kovačića

Uoči rođendana bana Jelačića, ali i rođendana Grada Zaprešića, u Gradskoj knjižnici Ante Kovačića održano je predavanje o banu Jelačiću, njegovom životu, liku i djelu.

“I ove smo godine organizirali predavanje na kojem oni nešto stariji pokažu što znaju o banu Josipu Jelačiću onima nešto mlađima”, rekla nam je knjižničarka Maja Jurenić. Ona naglašava kako suradnja sa Srednjom školom Ban Josip Jelačić traje već niz godina te kako je iznimno uspješna.

Maja Jurenić, knjižnicarča Gradske knjižnice Ante Kovačića
Maja Jurenić, knjižnicarča Gradske knjižnice Ante Kovačića

Predavanje o banu Jelačiću kao uvod u banov rođendan

Mihael Vranar i Noa Baković ljubitelji su povijesti, a mlađim generacijama odlučili su prenijeti svoje bogato znanje o povijesti grada. Našle su se tu brojne zanimljive činjenice, a osnovnoškolcima je to odlična prilika da svoje znanje nadograde na nov i drugačiji način.

“Profesorica je pitala tko bi htio održati predavanje. Predložio sam sebe i kolegu, koji se isto zanima za povijest našeg kraja. Tako je ideja rođena”, priča predavač Mihael.

Mihael Vranar i Noa Baković, predavanje o banu Jelačiću
Mihael Vranar i Noa Baković, predavanje o banu Jelačiću

Petra Katarinčić, profesorica povijesti u Srednjoj školi Ban Josip Jelačić, rekla je kako ovaj tip predavanja predstavlja dugogodišnju suradnju škole i knjižnice. “Ova predavanja imamo skoro svake godine, izuzev prošle godine, kada ih nismo mogli održati zbog pandemije”, rekla je Katarinčić.

“Zaprešić je zanimljiv posebno zbog Novih dvora, koji su cijeli temeljeni na banu. Koliko je on zapravo pridonio cijeloj kulturnoj baštini Zaprešića, ali i cijeloj Hrvatskoj”, nadodao je Noa Baković, jedan od predavača.

Nova znanja van školskih učionica

Ovaj tip učenja zanimljiv je jer osnovnoškolci imaju priliku znanja prikupiti od kolega koji su im bliski po godinama. Osim toga, predavanje o banu prilika je da prikupe nove, zanimljive informacije izvan same učionice.

“Zanimljivo mi je, malo za promjenu, da nismo uvijek u učionici”, kaže nam Nikola, učenik sedmog razreda Osnovne škole Antuna Augustinčića.

Predavanje o banu Jelačiću
Predavanje o banu Jelačiću

Njegovom razrednom kolegi Tinu najzanimljivije su bile informacije o banovom životu u Zaprešiću. “Najzanimljivije mi je bilo što se ban oženio za 16-godišnjakinju, ali i to kako je uspio dobiti Nove dvore. Bilo mi je zanimljivo saznati zašto se Dan grada slavi baš na banov rođendan”, priča Tin.

Bogat književni fundus o banovom liku i djelu

Ususret rođendanu bana, ali i rođendanu Grada Zaprešića, Gradska knjižnica Ante Kovačića izložila je svoj bogat fundus knjiga o banu Jelačiću.

Knjige o banu Jelačiću, fundus Gradske knjižnice Ante Kovačića
Knjige o banu Jelačiću, fundus Gradske knjižnice Ante Kovačića

“Trenutno nam je u našoj čitaonici izložena literatura, odnosno knjige, koje su povezane s banom Josipom Jelačićem. Osmislili smo kako bismo literaturu, koja nam je nače u zavičajnoj zbirci, prikazali građanstvu. Naravno do te je literature, kome god je potrebno, pogotovo za neke stručne radove, moguće doći, odnosno moguće ih je posuditi”, naglašava knjižničarka Maja Jurenić.

Ovo predavanje o banu Jelačiću samo je jedno u nizu brojnih događanja u bogatom programu koji se priprema povodom banova rođendana. Svakako ne propustite nove zanimljive projekte koje su od građana za građane osmislili i organizirali sami Zaprešićani.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime