Održana manifestacija “Zalog za budućnost-Posadi stablo, ne budi panj” u Oroslavju

0
280
Oroslavje

Subotnje jutro na svježem zraku u parku Vraniczany mali i veliki Oroslavčani i Oroslavčanke proveli su aktivan dan. “Zalog za budućnost-Posadi stablo, ne budi panj” naziv je manifestacije u organizaciji TZ-a i Grada Oroslavja, OPG-a Brcko, dječjih vrtića Cvrkutić i Šlapica i ostalih volontera.

Posadit će se 25 stabala 

Od osam sati ujutro OPG-ovi su izložili svoje proizvode na oroslavskoj tržnici GreenPoint, ali je i održan sajam rabljenih stvari.

GreenPoint, tržnica u Oroslavju
GreenPoint, tržnica u Oroslavju

“Prihvatili smo izazov s obzirom da su ovakve epidemiološke mjere i jedna manifestacija “Zasadi stablo, ne budi panj”. Odlučili smo organizirati “Zalog za budućnost”. To je međunarodna manifestacija s ciljem pošumljavanja Republike Hrvatske. Uz našu OPG tržnicu koja je svake subote od 8 do 13 sati, tu će biti i manifestacija za djecu. Djeca će se educirati o važnosti pošumljavanja i zašto su stabla važna za njihov život i cjelokupni planet”, rekla je direktorica TZ Grada Oroslavja Maja Šijan.

Maja Šijan, direktorica TZ Grada Oroslavja
Maja Šijan, direktorica TZ Grada Oroslavja

“Ovo nismo mogli napraviti na nekoj višoj razini radi epidemioloških mjera, ali mislim da je ovo jedno prikladno druženje”, nadodao je gradonačelnik Grada Oroslavja Viktor Šimunić. Što se tiče nadolazeće godine, Šimunić je rekao: “Mi smo napravili plan prepun želja. Što će se uspjeti ostvariti, ne mogu reći. Ne znamo hoćemo li dobiti kredit, ima jako puno upitnika. Kad nemate sve činjenice, teško je posložiti realan plan.”

Viktor Šimunić, gradonačelnik Grada Oroslavja
Viktor Šimunić, gradonačelnik Grada Oroslavja

Šume su pluća Zemlje

U 10 sati započeo je program s Franjom Ordanićem koji je i nedavno nagrađen nagradom Grada Oroslavja za pjesništvo. Ordanić je okupljenima najavio namjeru s kojom će saditi drveće te je interpretirao pjesmu “Kako bi hrast mogao rast” Darka Posarića.

Franjo Ordanić
Franjo Ordanić

“Ono što promoviram i kroz svoje pjesništvo i sve svoje manifestacije je radost stvaranja. Nagrade su nešto usput. To je dokaz neke izvrsnosti, makar niti to ne mora biti. Poanta je u stvaranju. Bez obzira na godine i uvjete u kojima živite, to nije razlog da ne stvarate.  Na tjednoj bazi radovi mi se objavljuju širom svijeta”, otkriva Ordanić.

Eksperimenti od jestivih sastojaka oduševili djecu

Nakon uvodnih Ordanićevih riječi, pod vodstvom Vedrane Pilarić održana je radionica “Eksperimenti”. Djeca su mogla vidjeti kako od sastojaka iz kuhinje napraviti malu čaroliju. Tako su vidjeli kako se papar u mlijeku boji umočenog prstića, ali i što se događa kada se pomiješa ulje i voda.

Vedrana Pilarić, voditeljica radionice "Eksperimenti"
Vedrana Pilarić, voditeljica radionice “Eksperimenti”

Portreti od listova i kestena probudili kreativnost kod najmlađih 

Nakon sata kemije, profesorica likovnog odgoja Monika Čulig održala je kreativnu radionicu. Kestene, listove, špagice uz pomoć ljepila i škara dječje rukice preoblikovale su u lica.

Monika Čulig, profesorica likovnog i voditeljica kreativne radionice
Monika Čulig, profesorica likovnog i voditeljica kreativne radionice

“Djeca će pomoću prirodnih materijala napraviti portrete. Priroda nam nudi svašta nešto, besplatno. Čovjek može puno toga iskoristiti i od prirode naučiti. Ljepilom će materijale lijepiti na podlogu od papira. Služit će se različitim oblicima listova, žireva, ljuskica od češera”, pojasnila je Monika.

Sportske igre na starinski način za rekreaciju i jačanje timskog duha

Za kraj, klinci i klinceze okušali su se u tradicionalnim igrama pod budnim okom Marijane i Nikole Brcka iz OPG-a Brcko.

“Sportske igre na starinski način. Znači, povlačenje užeta, skakanje u vrećama i poligoni. Ideja je da se klinci zabave i da budu malo na svježem zraku. Ideja našeg OPG-a je pružiti djeci da budu sa životinjama, nauče brinuti o njima i da shvate da konji nisu samo za jahanje. Da je briga oko konja cjelovita i svakodnevna. Radimo edukativne radionice za djecu vrtićke i školske dobi. Sljedeće godine otvaramo robinzonski turizam”, otkriva Marijana Brcko.

Marijana Brcko, OPG Brcko
Marijana Brcko, OPG Brcko

Okupljeni su imali prilike i saznati što je pljočkanje i okušati se u tom sportu.

pljočkanje
pljočkanje

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime