Održan prvi Međunarodni para taekwondo turnir Rugvica open

0
66

Rugvica je protekli vikend bila domaćin 4.otvorenog para taekwondo prvenstva Hrvatske te premijernog Međunarodnog para taekwondo turnira Rugvica open. Para taekwondo je sport koji se veoma brzo širi svijetom, a po prvi put je bio uvršten i u program zadnjih Paraolimpijskih igara.

Međunarodni turnir postaje tradicionalni

“Ovom prilikom bi pohvalila Para taekwondo klub Rugvica zato što se priključio organizaciji natjecanja. Tako smo dobili još jedno natjecanje na kojem se osvajaju bodovi što je hvale vrijedno”, rekla je predsjednica Para taekwondo saveza Martina Peranović.

Martina Peranović, predsjednica Hrvatskog para taekwondo saveza

“Dogovorili smo se da turinir postane tradicionalni. Na Međunarodni para taekwondo turnir Rugvica open odazvalo se 11 klubova. Pored naših 10 iz Hrvatske došao je i klub iz Italije. Prijavljeno je ukupno 57 natjecatelja”, otkrio je predsejdnik Para taekwondo kluba Rugvica Antun Maras.

Antun Maras, predsjednik Para taekwondo kluba Rugvica

Sve više parataekwondoista na natjecanjima

Para taekwondo , ali i taekwondo općenito u velikoj su ekspanziji u Hrvatskoj i svijetu.

“U posljednje dvije godine mnogi taekwondo klubovi uključili su u svoj rad osobe s invaliditetom. Otvorili su se i mnogi zasebni para taekwondo klubovi. Savez sada broji 17 članica i taj broj se konstantno povećava. Moram priznat da sam zadovoljna uloženim naporima u razvoj para taekwondoa”, saznali smo od Martine Peranović

“Para taekwondo klub Rugvica osnovan je 2019. godine. Odmah prve godine je naš član Filip Cimaš osvojio srebrnu medalju na Europskom prvenstvu u Bariju. Broj članova nam se povećava pa nas je sad 7. U reprezentaciju je sada pozvana Danijela Topić, a nadamo se da će uz nju i Filipa to izboriti još neki naši članovi”, pohvalio se uspjesima u krakom roku Antun Maras.

“U Zaprešiću već 42 godine postoji taekwondo klub, a prije 3 godine smo osnovali i para taekwondo klub koji se bavi isključivo s osobama s invaliditetom. Na natjecanja trenutno ide njih 6 do 7 a radimo s preko 20. Ove godine Matea Jelić je osvojila zlato, a Toni Kanaet broncu na Olimpijskim igrama. No srebro na paraolimpijskim igrama osvojio je i Ivan Mikulić. Za Hrvatsku se s pravom može reći da je svjetska velesila jer se malo zemalja može pohvaliti takvim uspjesima,” zadovoljno je ustvrdio član Upravnog odbora Hrvatskog taekwondo saveza i tajnik Taekwondo kluba Zaprešić Viktor Romančuk.

Viktor Romančuk, tajnik Taekwondo kluba Zaprešić

Bavljenje sportom iznimno bitno za osobe s invaliditetom

“Za osobe s invaliditetom kao i za nas bez invaliditeta važna su sva područja života pa tako i sport. Sport ne samo da djeluje blagotvorno na fizičku spremu i zdravlje nego i za psihu. Iznimno je važno da omogućimo svim osobama s invaliditetom, posebice djeci s teškoćama u razvoju bavljenje sportom. Bavljenje jednim ovako plemenitim borilačkim sportom ne samo da jača motoriku nego i disciplinu te razvija obje strane tijela. Moramo raditi na tome da dobiju veću podršku u svojim lokalnim zajednicama”, istaknuo je zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić.

Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Održavanje turnira podržalo je i Općinsko vijeće Općine Rugvica.

“Ovakav jedan veliki para taekwondo turnir jako puno znači za Rugvicu jer općenito podupiremo sportaše nevezano o kojem se sportu radi. Ulažemo u mlade ljude i osvješćujemo ih da je sport bitan” poručila je vijećnica u Općinskom vijeću Općine Rugvica Violeta Molnar.

Violeta Molnar prima zahvalnicu

Josip Šteko počeo na nagovor oca

Mladog Josipa Šteku problemi s vidom nisu zaustavili u izvođenju kružnih udaraca iz okreta i drugih atraktivnih taekwondo poteza.

“Imam probleme s vidom jer mi je urođena očna mana. Najviše me poticao moj tata koji me u biti nagovorio da krenem. Nisam ni znao što je to, ali s vremenom se stvorila ljubav prema ovom sportu. Privuklo me sve od same tehnike, borbe, vježbanja motorike, fleksibilnosti i td.”, rekao nam je član Taekwondo kluba osoba s invaliditetom URIHO.

Josip Šteko, član Taekwondo kluba za osobe s invaliditetom URIHO

Svi se nadaju da će se pandemija smiriti te da će para taekwondoisti uskoro nastupati pred punim tribinama. Šteta bi bilo da prekrasne dvorane poput ove rugvičke i njezine tribine zjape prazne još jednu zimu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime