Manifestacija “Jesen u Drenju” približila djeci stare običaje

0
83

Udruga Drinčani organizirala je manifestaciju “Jesen u Drenju”. Ovim putem djecu se želi podsjetiti koliko se nekoć trebalo pomučiti da bi se dobilo proizvode koje danas uzimamo zdravo za gotovo. Uz pun stol jesenskih plodova, te prikaz starih običaja praćen stihovima pjesnika približili su najmlađima kako je izgledao život njihovih predaka.

Njegovanje starih običaja

Manifestaciju je posjetio i predsjednik Općinskog vijeća Općine Brdovec Damir Slavnović.

“Brdovec je poznat po svojim udrugama koje njeguju baštinu ovog kraja. Kroz rad udruga ta baština se iznova obnavlja i upoznaju se mlađe generacije s tim što je vrlo bitno. Djeca koja rastu u ovom kraju saznaju kako su njihovi roditelji, bake i djedovi živjeli. Vide kako je bilo teško živjeti i onda to mogu usporediti s načinom života danas”, rekao je Slavnović.

Damir Slavnović, predsjednik Općinskog vijeća Općine Brdovec

“Ovdje se prikazalo kako se kukuruz brao i spremao dok nije bilo tehnike, kombajna i dok se sve ručno radilo. Jako je važno da mladi ljudi i djeca znaju otkud su došli, odakle su im korijeni i kako su njihovi preci živjeli”, pohvalila je ovakvu vrstu manifestacija predsjednica Kluba seniora HSS-a Marija Ledinski Anić.

Marija Ledinski Anić, predsjednica Kluba seniora HSS-a

Udruga Drinčani ponosna na najmlađe

Predsjednica Udruge Drinčani Marina Žmauc bila je ponosna na djecu koji su posjtiteljima podarili igrokaz.

“Jako smo ponosni na najmlađe članove Udruge Drinčani. Oni su za kratko vrijeme naučili i pripremili mamama, tatama i bakama jedan lijepi igrokaz i bilo je to prekrasno”, ozareno je rekla predsjednica Udruge Drinčani.

Marina Žmauc, predsjednica Udruge Drinčani

Pored manifestacije “Jesen u Drenju” Udruga Drinčani često organizira kreativne radionice i druge aktivnosti za najmlađe koje u prvom planu imaju očuvanje baštine.

“Kad nije bilo korone imali smo češće radionice, ali evo imali smo za Uskrs, prošle godine za Božić. Sad planiramo opet napravit jednu za Božić. Djeca rade radove, nose si ih doma, a mi stariji im pomažemo”, otkrila nam je članica Udruge Drinčani Jadranka Šoštarić.

Jadranka Šoštarić, članica Udruge Drinčani

Udruga Drinčani između ostalog djeci je pokazala kako se kiseli zelje i repa kako bi uvidjeli da se nekoć nije moglo kupiti što god se poželi u dućanu nego se većina hrane pripremala doma te su se radile zalihe za zimu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime