INTERVJU Direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zaprešić o možda najvećem projektu u zaprešićkoj novijoj povijesti

0
623

Radovi na aglomeraciji Zaprešić i dalje su u tijeku. Europsku uniju, Hrvatske vode, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Grad Zaprešić te okolne općine ovo poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture stoji više od 683 milijuna i 801 tisuće kuna. Kako se radi o vrlo velikom i vrijednom projektu, na terenu smo razgovarali s Domagojem Mikušem, direktorom Vodoopskrbe i odvodnje Zaprešić d.o.o., poduzeća koje je nositelj projekta.

Obilazak građevine vrijedne više od 7 milijuna kuna

Najprije smo obišli radove na jednom od skupljih gradilišta u Zaprešiću s obzirom na vrstu materijala, a u sklopu Aglomeracije Zaprešić. Direktor Mikuš pojasnio je o kojem se materijalu radi, ali i koliko radovi vrijede: “To je GRP. Ova građevina košta nešto više od 7 milijuna kuna bez PDV-a.”

Radi se o značajnom novcu koji većinskim dijelom dolazi iz Europske unije: “Kao i cijeli projekt, tako je i ovo gradilište sufinancirano od strane EU, djelomično lokalnom komponentom te djelomično sredstvima Republike Hrvatske.”

Najviše novca odlazi na postupak mikrotuneliranja

Sljedeće bušenje koje smo obišli odvija se nastavno na bušotinu na prijašnjoj dionici. Ona još nije dovršena – izvedeno je mikrotuneliranje, a trenutno bager nastavlja kopati cjevovode: “Dužina cijele dionice iznosi otprilike 600 metara. Ukupna je vrijednost radova na ovoj dionici nešto više od 9 milijuna kuna neto. Što se tiče mikrotuneliranja, radi se o 130 metara bušotine, a sam postupak odnio je gotovo pola navedenog novca. Valja napomenuti da prometovanje automobila i vlakova nije zaustavljeno.”

Izvođenje radova je sto posto sigurno za građane

Za građane je sigurnost na prvome mjestu. Što se tiče prometa na ovom gradilištu, kako je istaknuo i sam direktor, sve je sto posto sigurno jer se radovi izvode ispod prometnice: “Kad bušeća garnitura ulazi ispod ceste, istovremeno se injektira brzovezujući beton. Beton stabilizira okolno tlo tako da ne može doći do urušavanja, a istovremeno se mogu provući cijevi.”

Svaki pojedinačni projekt vrlo je zahtjevan i građevinski složen. Osobito je stoga važan sustav provjera i nadzora kako bi sami izvođači bili sigurni da sve ide kako treba: “Ja bih rekao da ovakve građevine nisu baš uobičajene i ne izvode se često. Prvenstveno je tako zbog njihove cijene. Mnogo su jeftinije iskopine nego ovakva mikrotuneliranja. Naravno da i sustav kontrolinga na takvim projektima mora biti, ja bih se usudio reći, vrhunski. Posebice zbog toga što samo bušenje mora biti obavljeno milimetarskom preciznošću. Kad bušeće garniture ulaze u podzemlje, one su navođene preko lasera. Nakon toga se uvlače u ovom slučaju GRP cijevi odnosno one od poliesterskog materijala. Radi se o profilu 1400 što je isto jedan od većih profila na našem području. Sve u svemu jedan jako kompleksan i zahtjevan posao. Naravno da tako mora reagirati i nadzorna služba.”

Spajanje ovog dijela s gornjom dionicom može se očekivati ove godine: “Nastavak ovih građevina već se radi. S druge strane bager polaže cijevi odnosno spojne cjevovode od naše crpne stanice pa sve do ispusta u rijeku Savu.”

Sastanci s izvođačima održavaju se svakog tjedna

Ove složene postupke izvođači provode uz kolegije koji se održavaju svakog tjedna, a služe razradi nepredvidivih okolnosti koje su moguće pod zemljom: “Nažalost, kod gradnje linijskih objekata, a to su ovi cjevovodi, vi nikad ne znate što ćete naći ispod zemlje. Druga je stvar kada gradite kuću pa napravite iskop i dalje više nema nepoznanica. Ovo su nešto kompleksniji poslovi jer, kada dođete do nekog problema, morate odlučivati kako ga riješiti na licu mjesta. Stoga svakog tjedna imamo koordinacije na kojima se iznose ti problemi i koji se odmah rješavaju. Neki problemi ne mogu čekati naše tjedne sastanke nego se rješavaju odmah na terenu, kako radovi ne bi stali.”

Sam direktor i Komunalno poduzeće Zaprešić d.o.o. kao nositelj projekta zasad su vrlo zadovoljni. Ne radi se tu samo o jednoj tvrtki – mnogo je izvođača, a u konačnici je u cijelom projektu 49 građevinskih dozvola, što znači isto toliko gradilišta: “Samih će gradilišta biti još s obzirom na to da jedna dozvola pokriva i više gradilišta. Do kraja projekta imat ćemo gradilišta, po našem sustavu, na sve strane!”

Direktor ističe da imaju dobre izvođače radova koje su dobili na javnom natječaju: “Mogu reći da sam zadovoljan tvrtkama koje su dobile posao. Na cijelom projektu imamo tri velika ugovora, a ovaj koji je ujedno i najveći iznosi 360 milijuna kuna bez PDV-a. Zajednicu ponuditelja čini sedam tvrtki i čak bih se usudio reći da su to možda i najbolje tvrtke u Hrvatskoj. Tako da imamo ozbiljne izvođače radova, jako dobru nadzornu službu i dobrog voditelja projekta. Pohvaljujem svoje kolege iz Vodoopskrbe i odvodnje koji su uključeni u taj projekt. Naravno da svakog dana moramo biti u projektu. Mi živimo taj projekt i želimo ga uspješno završiti.”

Radovi ispod ulazne ceste u Zaprešić

Projekt Aglomeracije nastavlja se radovima ispod glavne, ulazne ceste u Zaprešić. Njihov je nastavak kod pruge, do koje seže cjevovod. Istočno od cjevovoda nalazi se građevina do koje se došlo podbušivanjem odnosno mikrotuneliranjem ispod pruge: “Izgradnja tog cjevovoda nastavlja se skroz do ispusta u rijeku Savu. Na kraju ovog cjevovoda nalazi se jedna zanimljiva građevina odnosno crpna stanica.”

Prije posjeta crpnoj stanici nismo mogli ne zamijetiti stroj koji je radio pored nas: “Neprestano vidimo velike i impresivne strojeve kakvi i moraju biti da bi se gradile ovakve građevine. Sad se bolje vide i cijevi koje se ugrađuju, koliko su veliki ti profili te koliko su zahtjevna i rekao bih neuobičajena ova gradilišta.”

Direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zaprešić d.o.o. Domagoj Mikuš nije iznenađen obujmom radova iako se možda radi o jednom od rijetkih poduzeća koje upravlja ovoliko velikim projektom u Hrvatskoj: “Osobno nisam iznenađen s obzirom na to da u projektu sudjelujem već niz godina – od samog početka kad smo krenuli s projektiranjima cjevovoda. I prije sam bio na ovakvim gradilištima, ali našim je građanima ovo sigurno zanimljivo.”

Projekt “Za čisto i bistro” veliko je ulaganje – radi se o iznosu od gotovo 684 milijuna kuna. O veličini svjedoče sami radovi na terenu: “Ja bih se usudio reći da je možda riječ i o najvećem infrastrukturnom projektu na ovim našim područjima, a sasvim sigurno najvećem što se tiče Komunalnog poduzeća. Cijeli je projekt vrijednosti nešto manje od 700 milijuna kuna. Mislim da je prvi ovakav, a ne znamo ni hoće li se isti ponoviti. Ponavljam, vrlo je kompleksan, ima jako puno građevinskih dozvola i mnogo kopanja. Radi se što o izgradnji nove mreže, što o rekonstrukciji ili sanaciji postojeće. Ima 140 kilometara mreže – praktički skoro do Rijeke dođemo s tom kanalizacijom koju ćemo izgraditi.”

Cilj izgradnje kanalizacije – zaštita okoliša

Kad govorimo o zelenim politikama i očuvanju okoliša, projekt Aglomeracije u narednih više od 100 godina riješit će teškoće na zaprešićkom području: “Izgradnja kanalizacije prvenstveno se radi zbog zaštite okoliša. Mi smo ulaskom u Europsku uniju prihvatili njihove direktive koje nas, na svu sreću, tjeraju da gradimo takve sustave. Uz navedeni primarni cilj, tu je i čuvanje vodozaštitnih zona na našem vodocrpilištu, očuvanje pitke vode te općenito okoliša, kao i pročišćavanje otpadnih voda prije ispuštanja u prirodni recipijent odnosno rijeku Savu.”

Posljednje gradilište koje smo obišli u sklopu Aglomeracije Zaprešić nalazi se južno od svih ostalih. Došli smo do kraja već spomenutih cjevovoda na također već spomenuto specifično gradilište: “Ovdje se radi crpna stanica prije ispusta u rijeku Savu nakon uređaja. Također jedna, usudio bih se reći, kompleksna građevina s obzirom na to da je iskop bio dubok pet, šest metara.”

“Kopa se u terenu koji je bogat podzemnim vodama i zato se moralo pristupiti zabijanju talpi odnosno osiguranju građevinske jame. Sve to kako bi se spriječio dotok vode da bi se moglo krenuti s izvođenjem radova. Ova crpna stanica ima funkciju kod navale većih oborinskih voda da nam štiti grad. Kapaciteta je 900 litara u sekundi, što je naša daleko najveća crpna stanica. Svake sekunde prepumpa skoro 1 kubik vode. Na taj način rasterećujemo cijeli jugoistočni dio grada kako se također ne bi događala izlijevanja koja smo, nažalost, vidjeli da ih je bilo dosad.”

Kad projekt bude završen, Zaprešić će postati još ugodnije mjesto za život. Usto što će utjecati na očuvanje okoliša, povećat će kvalitetu života svih onih koji žive na ovom području.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime