Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić o epidemiološkoj situaciji i obnovi nakon potresa-neke stranke bez covid potvrde nećemo moći odbiti

0
90

Grad Donja Stubica postao je grad poželjan za život. To pokazuju statistike o broju doseljenih, o povećanoj stanogradnji i brzoj rasprodaji stanova. Blizina Zagreba i dobra prometna povezanost čine ovaj mali grad idealnim za obitelji koje žele živjeti u mirnijem mjestu, a opet sa svim dostupnim sadržajima u okolici. Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić svoje povjerenje građana ponovno je zaslužio na ovogodišnjim izborima uvjerljivo pobijedivši u prvom krugu. No, u novom mandatu nije ga dočekao lagan posao-epidemija i štete od potresa još su uvijek  realnost.

Oko 14 milijuna kuna za obnovu od potresa 

“Financijska situacija nikad nije onakva kakvu bismo htjeli. Uvijek je to jedan ograničavajući faktor. No, ono što sigurno započinje, jer smo i uvjetovani rokom je tzv. protupotresna obnova, s obzirom na to da smo kraj koji je stradao u potresu. Naša dva javna objekta dobila su sredstva preko Ministarstva kulture za statičku sanaciju. To je naša zgrada Pučkog otvorenog učilišta i dvorac Stubički Golubovec. To su projekti s kojima vrlo brzo moramo krenuti u realizaciju s obzirom na to da je rok završetka za sada predviđen za svibanj 2022. godine. Dosta su velika sredstva odobrena: za jedan projekt gotovo 12 milijuna kuna, a za drugi 2 milijuna kuna. Nadamo se da će se i državna razina dogovoriti s Europskom komisijom o produženju tog roka. Naime, preveliki su zahtjevi za radove i velika su novčana sredstva, ne samo kod nas, nego i u Zagrebu. Teško da ćemo u tom periodu iskoristiti sva sredstva, a opet ne bi bilo dobro to vraćati” otkriva Gospočić.

Privremena nekonkretna rješenja-do sada srušena samo jedna kuća

“Što se tiče obnove oko potresa, nema nikakvog pomaka. Obnovljena je jedna jedina kuća jer su vlasnici imali osigurano i imali su neka svoja dodatna sredstva. Sve ostale kuće su još uvijek u fazi nekakvog rješavanja. Malo je komplicirano to uopće shvatiti loptanje između Ministarstva i Fonda za obnovu. Stalno se rade neka privremena rješenja, pa se vraća na Ministarstvo, pa ponovno na Fond. No, na samom terenu, a uskoro će biti dvije godine, nije napravljeno ništa. Ne izdaju se nikakva rješenja konkretne prirode. Ako ste u dvije godine uspjeli s rješenjem srušiti jednu kuću, onda je obnova prespora. Nadam se da će se to ubrzati i da će ljudi, koji imaju pravo na to, dobiti svoja rješenja. D se izađe nas teren i napravi ono što se treba napraviti. Ako smo u dvije godine srušili, ne napravili, nego srušili jednu kuću onda će za tih 30-ak, 40-ak kuća koje imamo na svom području, što nije puno u odnosu na Sisak i Petrinju, trebati 20 godina”, rekao je gradonačelnik Gospočić.

Covid potvrde-neke stranke jednostavno nećemo moći odbiti 

“Epidemiološka situacija je loša kao i u cijeloj Hrvatskoj. Imamo dosta zaraženih i relativno mali broj cijepljenih. Naravno da nam ove covid potvrde stvaraju nove probleme s obzirom na zaposlenike u javnom sektoru. Ne znamo kako će to funkcionirati. Nadam se da neće biti velikih problema i protesta. Što se tiče same gradske uprave, mi smo relativno u redu. Svi zaposlenici gradske uprave, ali i sve firme vezane za Grad, nekih 50-ak; sa svima njima je dogovoren neki način funkcioniranja. Veći problem će biti sa strankama. Naime, jednostavno neke stranke bez covid potvrde ne možete izbaciti. Primjerice, u slučaju sahrana. Smatram da su te odluke na razini Stožera dosta zbunjujuće ne samo za nas, nego i za sve druge. Nadam se da će broj zaraženih pasti”, odgovara Gospočić.

No, unatoč epidemiološkim mjerama gradonačelnik Nikola Gospočić najavio je jednodnevni božićni sajam na otvorenom u parku Jure Stubičanca. Tradicionalno se održavao u zatvorenom prostoru.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime