Europski tjedan sporta u Samoboru – otvorenje izložbe “Franjo Bučar”

0
136

U Samoboru je izložbom „Franjo Bučar“ otvoren Europski tjedan sporta koji se već sedmu godinu za redom na inicijativu Europske komisije održava u Gradu Samoboru, a u dobroj suradnji s Hrvatskim športskim muzejom, Pučkim otvorenim učilištem i Galerijom Pricom.

Tajnica Samoborskog športskog saveza Marijana Radek kazala je kako se izložbom žele prisjetiti temelja sporta, odnosno doktora Franje Bučara: „povjesničar, književnik, profesor, sportski djelatnik; mi ga posebno vežemo uz sport. Osnivač i prvi predsjednik ondašnjeg Jugoslavenskog olimpijskog odbora, udario je temelje sportova u vremenu u kojem je živio. Posebno je bio vezan za Samobor, rodbinski. Tu je učio u školi mačevanje, atletiku i gimnastiku“. Da nije bilo entuzijaste poput Franje Bučara, svega toga ne bi bilo, napomenula je Radek. „Imamo danas školske športske saveze, škole sportaša koji grade temelje za neke buduće olimpijce za neke vrhunske medalje, ali u cijeloj toj priči važno je da se bavimo sportom i rekreacijom jer time čuvamo svoje zdravlje“, napominje Radek. Samoborski športski savez broji 60 članica s 25 sportskih grana kako bi se svakom djetetu omogućilo bavljenje željenim sportom. Savez broji i premijerligaše, osvajače europskih i olimpijskih medalja što povijest samoborskog sporta čini bogatom.

Marijana Radek, tajnica Samoborskog športskog saveza

Zamjenik gradonačelnice Grada Samobora Petar Burić rekao je kako je Grad uvijek tu za dobro kulturno događanje, ali i za dobro sportsko događanje: „ Ovakve stvari nas vesele pogotovo zbog Franje Bučara koji je mnogo napravio za hrvatski sport, a samim time je doprinio i samoborskom sportu“. Burić je napomenuo i da je Gradu sport važan kako bi se mlađe generacije potakle na izbor fizičke aktivnosti budući da Hrvatska prednjači po pretilosti među djecom. Osim toga, ovim događajem Samobor se pozicionira na karti sporta i kulture.

Petar Burić, zamjenik gradonačelnice Grada Samobora

Kustosica Hrvatskog športskog muzeja Martina Vargek rekla je kako je zapravo bilo teško u samo 10 panoa sabrati Bučarov život: „ bio je propagator mnogih hrvatskih sportova. Hrvatski sportski muzej je i nastao na temelju njegove građe još tamo 40-ih godina.

Martina Vargek, kustosica u Hrvatskom športskom savezu

Zanimljivo je i to da je zapravo prva izložba ikad u muzeju povodom 100.-te godišnjice njegova rođenja“. Bučar je 1920.-e godine sudjelovao s nogometnom reprezentacijom na OI, a značajan je njegov tečaj za učitelje gimnastike koje je doveo na ove prostore prilikom boravka u Stockholmu. Bučar je bio i član Hrvatskog sokola, hrvatske organizacije s ciljem promicanja tjelovježbe po uzoru na Češki sokol. Uveo je i tjelesni odgoj budući da je na tečaju učitelja gimnastike bila i učiteljica Ivana Hiršman rodom iz Svetog Ivana Zeline koja je također izložena na jednom od panoa. Osim u Samoboru, izložba putuje cijelom Hrvatskom kako bi se građani upoznali s likom i djelom Franje Bučara. Također, za sport se dodjeljuje i državna nagrada Franjo Bučar povodom koje je i prvi put otvorena izložba 2018. godine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime