Elizabeta Zerec: Dvodimenzionalnost skulpture u Galeriji Kraluš

0
85

Još nije završila srednju školu, a već je postavila svoju prvu, samostalnu izložbu.

U zelinskoj galeriji Kraluš, mlada samouka umjetnica Elizabeta Zerec predstavila je svoju prvu samostalnu izložbu. Riječ je o prikazu skulptura na papiru, stoga izložba nosi naziv Dvodimenzionalnost skulpture. Izložba je organizirana u sklopu projekta Umjetnjak koji promiče mlade, alternativne umjetnike.

Predsjednica Udruge za alternativnu kulturu i mlade, Mateja Majcen, koja je i organizator ove izložbe za mladu umjetnicu kaže kako ima doista puno potencijala te kako je ovakav izazovan pothvat odlično odradila. “Bavi se problemom prikaza trodimenzionalnog objekta na površini koja ima samo dvije dimenzije, odnosno problemom prikaza volumena na nečemu, poput papira, bez volumena, što nije nimalo lako” dodaje Majcen.

Mateja Majcen, predsjednica Udruge za alternativnu kulturu i mlade

Elizabeta se predstavila s pet crteža na papiru i osam slika na platnu. Radovi prikazani u galeriji nastajali su tijekom tri godine, otkako je nacrtala prvu sliku Meduze, koja joj je posebno draga. Oduvijek je bila fascinirana grčkom mitologijom pa se tako i na samim slikama nalaze motivi antičkih skulptura.

Elizabeta Zerec, autorica izložbe

U školi smo učili o Grčkoj i grčkoj mitologiji pa sam igrom slučaja krenula pretraživati kipove i naišla na kip Meduze i zanimalo me kako bi izgledao na platnu. Tako je sve krenulo i evo danas imam izložbu.” ponosno ističe Elizabeta.

Na devetom Umjetnjaku po redu odaziv je bio odličan, a ravnateljicu tamošnjeg Pučkog otvorenog učilišta, Vesna Bičak-Dananić, posebice je razveselio veliki broj mladih koji su došli podržati Elizabetu.

Vesna Bičak- Dananić, ravnateljica POU Sveti Ivan Zelina

Bičak-Dananić dodaje kako je izuzetno bitno za zelinske mlade ljude da imaju prostor u kojemu mogu pokazati svoje talente. “Naša Galerija Kraluš otvorena je za svjetski priznate umjetnike, koji svaki mjesec izlažu, ali isto tako i za mlade ljude koji dolaze i predstavljaju svoje radove. Posebice nam je drago kada su to naši mladi s područja Grada” zaključuje ravnateljica Bičak-Dananić.

Udruga za alternativnu kulturu i mlade već 12 godina promiče i potiče mlade na slobodno umjetničko stvaralaštvo. “Bavili smo se dosta i alternativnom kulturom kako bi pružili nešto drugačije onima koji se možda ne pronalaze u klasičnim okvirima” dodaje predsjednica Udruge, Mateja Majcen.

Elizabeta se nada kako će uspjeti upisati željenu umjetničku akademiju te nastaviti i profesionalno razvijati svoju ljubav prema slikanju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime