120 godina limene glazbe KUD-a Sveta Ana Rozga

0
129

Kako limena glazba ima posebno mjesto u srcima svih stanovnika Dubravice, pokazalo se i protekli tjedan kada je Limena glazba KUD-a Sveta Ana Rozga obilježila 120 godina svog postojanja. Osim poticanja mladih na bavljenje glazbom, KUD za cilj ima očuvanje kulturne tradicije i baštine svog kraja. Proslava ovog velikog jubileja krenula je tradicionalnim mimohodom limene glazbe kroz Rozgu.

“Općina Dubravica kao i sami mještani imaju veliko poštovanje za limenu glazbu. To je kao što vidite kod nas tradicija koja neprekidno traje 120 godina, što stvarno nije malo. Na zadovoljstvo naših mještana mi imamo čak dvije limene glazbe. One sudjeluju i na raznim natjecanjima, na kojima su polučile značajne rezultate, kako na županijskim tako i na državnim natjecanjima.” Pojasnio nam je Drago Horvat, vijećnik OV-a Dubravica.

Drago Horvat, vijećnik OV-a Dubravica

Osim svečanog slavljeničkog mimohoda, povodom ove obljetnice postavljena je i spomen ploča na mjesto gdje je davne 1901 godine i osnova limena glazba. Više o samome osnutku otkrio nam je Damir Čanžar prapraunuk samog osnivača.

Damir Čanžar – predsjednik limene glazbe KUD-a Sveta Ana Rozga

“Ovdje na ovome mjestu moj šukundjed Franjo Čanžar dao je poticaj za osnivanje limene glazbe. Ona je osnovana s njegova dva sina i nekoliko mještana davne 1901 godine. Od tada pa do danas je glazba se u našoj porodici prenosi s koljena na koljeno već pet generacija. Što je specifičnost za neku obitelj ali i za limenu glazbu.” Otkrio nam je predsjednik limene glazbe KUD-a Sveta Ana Rozga.

Danas limena glazba KUD-a Sveta Ana Rozga broji 23 člana, među kojima ima i mnogo mladih, tako da je ispred ovog 120-godišnjaka vedra budućnost.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime