U GALERIJI PRICA OTVORENA IZLOŽBA "ENERGIJA"

Pozivamo Vas da do 2. prosinca posjetite izložbu u Maloj dvorani Galerije Prica u POU Samobor. Izložba ostaje otvorena do 2. prosinca 2018. Radno vrijeme galerije: utorak – četvrtak 9 – 14h / petak 13 – 19h / subota, nedjelja 10 – 17h, ponedjeljkom, praznicima i blagdanima zatvoreno.

 

Energija

Zadovoljstvo, radost i sreća ili možda sreća u nesreći. Upravo ti pojmovi prevedeni na hrvatski jezik opisuju japansku raku tehniku glaziranja i paljenja keramike. Ima nešto izuzetno privlačno u glini koja traži naš dodir. Ona je ta koja će na poseban način spojiti energiju nas i tog prapovijesnog materijala u stvaranju umjetničkog djela. Energija se ne može uništiti, ona prelazi iz jednog oblika u drugi, s jednog tijela na drugo i to je ona vječna igra između duha i materije. Keramika je jedan od najstarijih materijala koje je čovjek počeo koristiti kako bi se kreativno izrazio. Sastavni je dio čovjekova života već tisućama godina. S vremenom su keramičari tražili mnogo više od tih temeljnih uvjeta te su počeli istraživati nove tehnike.

Naše znanje o raku tehnici potječe još iz 16. stoljeća u Japanu iz vremena majstora zen budizma. U svojim tradicionalnim obredima ceremonije čaja koristili su posuđe izrađeno raku tehnikom smatrajući da prirodnost i jednostavnost izrade takvog predmeta materijalizira vrijednosti njihove filozofije.  

Boris Roce je u svijet keramike, kako sam kaže, ušao sasvim slučajno. Ono što se promijenilo u umjetnikovom svijetu koji je do tada bio uronjen u život grafike je novo polje istraživanja, višeslojnost tehnike koju treba proučiti i brojne mogućnosti eksperimentiranja.

Iz teksta predgovora Nikolina Šimunović, kustosica Galerije Prica

 

Životopis

Boris Roce rođen je 1952. u Kičevu (Rep. Makedonija). Školovao se u Rijeci, gdje je završio Pedagoški fakultet, Odjel likovnih umjetnosti – smjer grafika, u klasi profesora Josipa Butkovića. Bavi se keramikom i grafikom i pedagoškim radom. Dugogodišnji je voditelj grafičke i keramičke radionice za nadarene učenike u Novigradu u Istri (“Novigradsko proljeće”). Vodio grafičke i keramičke radionice u Školi Mira u Mrkoplju. Vodi tečajeve keramike pri Narodnom učilištu u Rijeci i radionice  keramike i grafike u Hrvatskoj  i inozemstvu. Do sada je održao 50 samostalnih izložbi i sudjelovao na preko 500 skupnih. Isto tako, sudjelovao je na više od 50 (53) keramičarskih raku-kolonija i simpozija Dobitnik je mnogih nagrada (33)-: međunarodnih( 24 ) i nacionalnih ( 9). Član je HDLU Rijeka, Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) i KERAMEIKON-a iz Varaždina. Živi i djeluje u Rijeci.

Podijeli: