SLOVIMO GLAGOLJICOM U NSK ZAGREB

U Europskoj godini kulturne baštine, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu (NSK) pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba organizira tematsku izložbu Hrvatska glagoljica pod sloganom Slovimo glagoljicom, kojom će od 6. studenoga do 15. prosinca 2018. godine prikazati glagoljicu kroz prizmu povijesnog razvoja, tipografije, kulturološkog utjecaja i suvremene primjene.

Koristeći znanje eminentnih hrvatskih znanstvenika i stručnjaka iz područja pisane riječi te bogati vlastiti fond glagoljske građe, uz pomoć suvremenih prezentacijskih tehnika predstavit ćemo izloške kroz nekoliko tematskih cjelina, od oblika i izvorišne teorije glagoljice kao pisma, područja
geografske pojavnosti glagoljice preko skriptorija, glagoljaškog pjevanja i glagoljskih spomenika do izbora najznačajnijih rukopisnih i tiskanih djela na glagoljici kao i suvremene primjene glagoljice u komunikaciji, gospodarstvu, kulturi i javnom životu.

Finale je to ovogodišnjeg ciklusa afirmacije našeg najstarijeg pisma koji je započeo proglašenjem Dana glagoljice (22. veljače) i predstavljanjem portala Glagoljica.hr, nastavio se preko niz manifestacija, predavanja i izložbi, kao i odabirom za glavni motiv Mjeseca hrvatske knjige 2018. Osobito zadovoljstvo nam je pozvati vas na svečano otvaranje ove značajne izložbe, koje će se održati u utorak 6. studenoga u 19 sati u atriju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, najvećoj riznici glagoljskih djela na svijetu, stalo je da se glagoljica održi i primjenjuje, a to je jedino moguće uz snažan angažman i podršku zajednice. Nadamo se da ćete nam svojim dolaskom dati podršku u očuvanju i promociji čuvarice našeg
identiteta i kulture – hrvatske glagoljice, najstarijeg pisma hrvatskoga naroda koje nas je, prateći kroz puno tisućljeće, u mnogome odredilo.

Podijeli: