POSJETITE POU SAMOBOR I DOŽIVITE DVIJE NOVOPOSTAVLJENE IZLOŽBE

U organizaciji Galerije Prica otvorene su izložbe

MIHOVIL DOROTIĆ „Vizualne kompozicije“

i

NEPONOVLJIVI PRICA, nova djela u Galeriji Prica

u Puččkom otvorenom učilištu Samobor (Trg Matice hrvatske 6).

Izložbe ostaju otvorene do 11. studenog 2018.

Radno vrijeme galerije:

utorak – četvrtak 9 – 14h

petak 13 – 19h

subota, nedjelja 10 – 17h

ponedjeljkom, praznicima i blagdanima zatvoreno

 

Vizualne kompozicije

Motiv u slikarstvu varira od figurativnog do apstraktnog izričaja. Odabrao sam način apstrahiranja motiva. Prerušio sam štafelajnu sliku u vizualnu kompoziciju s namjerom da pobudim sinestezijske opažaje u gledatelju.

Boja i zvuk tako su komplementarni, a kontrast slikarskog duktusa i grafizama spontano postignutih curenjem slikarske materije stvara živost polifonog ugođaja.

Tako motiv više nije mimezis već homo ludens koji svjesno uživa u samim likovnim elementima crti, boji, volumenu te njihovim regulatorima simetriji, proporciji i ritmu. Citirajući Matka Peića „ gledalac koji ulazi u psihički dio likovnog jezika na putu je da stigne u ono najbitnije u likovnom djelu: u likovni tekst. Likovni tekst je početak i svršetak, jedini umjetnički smisao likovnog djela.“

Na taj način čisti likovni tekst snažno u meni pobuđuje zvučne predodžbe i u mojoj umjetnosti ta veza igra najvažniju ulogu.

Slika živi u interakciji s gledateljem, baš kao i glazba sa slušateljem. Moj je cilj povezati obje discipline u jednu umjetničku cjelinu.

Mihovil Dorotić

 

Neponovljivi Prica – nova djela u Galeriji Prica

Kada je akademik Zlatko Prica, naš cijenjeni slikar i grafičar,  poklonio gradu Samoboru i Samoborcima vrijedan dio svoje bogate umjetničke zbirke i fotografije kćeri Vesne vjerujem da je s velikim veseljem dočekao i otvorenje galerije u listopadu 2002. godine.

U svojim tada već zrelim godinama otvorenje galerije Zlatka i Vesne Prica sigurno je umjetniku predstavljalo svojevrsna krunu priznanja za njegov stvaralački rad i to u gradu u kojem je proveo velik dio svog života.

Prica je cijeli svoj život bio aktivni sudionik događanja, neprestano je radio na proširenju svojih pogleda na život te na boljem razumijevanju okoline. Stečeno znanje i promišljanja poetski je prenio u svoju umjetnost, u svoj prepoznatljiv „jezik“.

Ljubav prema naizgled običnim, svakodnevnim, motivima kao što je priroda, žene, ribari, brodovi i još mnogo toga pretvorio je u slikarski vatromet čistih boja koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Uz svakodnevni rad i neiscrpnu inspiraciju Prica je stvorio brojna vrhunska djela. U mnoštvu slika, crteža i grafika pronađe se pokoji mozaik, vitraj, skulptura, reljef.

Neka od tih umjetnina možda će nam zauvijek ostati nepoznate, ali ima ih mnogo koje čekaju svoju pravu priliku za predstavljanje.

Izložbom Neponovljivi Prica želimo pokazati nova djela autora Zlatka Price koja su od osnutka galerije ušla u fundus Galerije Prica zahvaljujući velikodušnim donacijama ili otkupom.

Riječ je o crtežima rađenim tušom, pastelom  i ugljenom, te grafike u tehnikama serigrafije i litografije.

U radovima, za razliku od slika na kojima prvenstveno dominira boja, naglasak je na potezu u kojem se vidi nesputanost ruke kao i stvaralački tok razmišljanja. Crteži su često skice, priprema za sliku, dok su grafike same po sebi završena umjetnička djela.

Ono što svakako želimo naglasiti ovom izložbom je važnost Price kao jedinstvene osobe na našoj likovnoj sceni koji je stvarao svojim prepoznatljivim likovnim jezikom te da je ono što je ostalo iza njega doista jedinstveno i neponovljivo.

Nikolina Šimunović, kustosica Galerije Prica

 

Podijeli: