NAJAVA: PROGRAM PROMETNE KULTURE ZA NAJMLAĐE

Preventivna akcija pod nazivom “Program prometne kulture za najmlađe“ provodi se u organizaciji udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima: PU Zagrebačka, PP Zapešić, JVP Zaprešić i GDCK Zaprešić. Program će se održati u OŠ Antuna Augustinčića u Zaprešiću 26. rujna s početkom u 10 sati. 

O programu

„Program prometne kulture za najmlađe“ preventivna je edukacija o sigurnosti u cestovnom prometu za djecu nižih razreda osnovnih škola. Program je Hrvatska inačica Jumicar koncepta koji je potekao iz Finske prije više od 25 godina i provodi se u većini europskih zemalja.  Od 2013. godine do danas kroz obuku je prošlo više od 40.000 učenika drugih i trećih razreda u preko 200 osnovnih škola.

Program čine dva djela: prvi je multimedijsko interaktivno predavanje, gdje djeca kroz igru uče prepoznati opasnosti, pravilno ponašanje, važnost horizontalne i vertikalne signalizacije u svrhu povećavanja sigurnosti. Drugi dio je praktičan, tj. uključuje samostalno upravljanje vozilima za obuku na prometnom poligonu uz nadzor instruktora i prometne policije. Djeca tako izmjenjujući uloge pješaka i vozača na simuliranoj prometnici na siguran način uče preuzimanje odgovornosti, predviđanje opasnosti i uviđaju uzročno-posljedičnu vezu ponašanja u prometu, u cilju da postanu oprezniji pješaci i biciklisti.

Edukacijama se svakodnevno pridružuju lokalne organizacije Crvenog križa i Vatrogasnih društava, pa djeca tijekom obuke imaju priliku proći radionice „Osnove prve pomoći“ i „Zaštita od požara za djecu“. U preventivne edukacije za djecu uključio se i Hrvatski centar za razminiranje, na područjima zagađenima minama.

Po provedenoj obuci polaznici dobivaju diplome koje im simbolično dijele predstavnici jedinica lokalne samouprave.

Ovim projektom nastoji se podići razina prometne kulture, te stupanj znanja i vještina potrebnih za sigurno sudjelovanje djece u prometu, ali i utjecati na preuzimanje odgovornosti kod djece, predviđanje opasnosti i zaključivanje o uzročno-posljedičnoj vezi ponašanja u prometu i svakodnevnim potencijalno opasnim situacijama.

Program je podržan od strane Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje, jedinica lokalne i regionalne samouprave, a isti je afirmiran i od strane Fakulteta prometnih znanosti, te pedagoške struke. Program je omogućila Zagrebačka županija te Grad Sveti Ivan Zelina.

Djeca su naša budućnost, ali i naša odgovornost. Oni su u prometu najranjiviji i najugroženiji sudionici. Zato im već u ranijoj školskoj dobi moramo omogućiti što djelotvorniju edukaciju i pripremu za sigurno snalaženje na ulici, nogostupu, pješačkom prijelazu i kolniku.

- Program prometne kulture za najmlađe - odgovor je na problematiku preventivnog odgoja djece o sigurnosti u cestovnom prometu, kojeg uprava škole i školska djeca s oduševljenjem prihvaćaju.

Cilj nam je tijekom godine obuhvatiti što više školske djece u Hrvatskoj, a ako uz pomoć mjerodavnih ministarstava i zajednice ovaj program postane dio redovitog školskog programa, vjerujemo da će uskoro biti dostupan svakom učeniku u RH“ - voditelj programa Alan F. Alagić. mob: 092 – 111 – 8818

Izvor: JUMICAR HRVATSKA

Podijeli: