25 GODINA PRIVATNIH ELEKTRONIČKIH MEDIJA - FORUM 21

Forum 21 ne zaslužuje posebno poglavlje u ovoj našoj kronologiji događanja vezanih za razvoj privatnih elektroničkih medija u Hrvatskoj u posljednjih 25 godina zato što je u obrani medija bio prvi ili najmasovniji. Ne, nije bio ni prvi ni najmasovniji, ali je bio poseban i utjecajan. Pojavio se u pravo vrijeme i otvorio je neka od važnih pitanja budućnosti radiodifuzije, medija i novinarstva u Hrvatskoj uopće. 

U Zagrebu je 6.studenog.1997. predstavljen Forum 21, zbor novinara elektroničkih medija pri Hrvatskom novinarskom društvu. Utemeljitelji Foruma 21 bila su poznata imena HTV-a, Otvorene televizije, TV Mreže i Radija 101: Mislav Bago, Zinka Bardić, Branimir Bilić, Romano Bolković, Oliver Dražić, Mirko Galić, Elizabeta Gojan, Denis Latin, Tihomir Ladišić, Ivo Lončar, Joško Martinović, Željko Matić, Jelena Maštruko, Damir Matković, Silvana Menđušić, Dubravko Merlić, Igor Mirković, Željka Ogresta, Mirjana Rakić, Mladen Stubljar, Silvija Šeparović, Željko Valčić i Zrinka Vrabec-Mojzeš. Ovih 23 novinarki i novinara objavilo je javnosti da žele potaknuti dijalog o svim važnim pitanjima elektroničkih medija u Hrvatskoj, predstavljajući se kao “pokret profesionalaca otvoren svim novinarima”. Za predsjednika Foruma 21 izabran je novinar HRT-a, specijalist za vanjsku i međunarodnu politiku, Damir Matković.

 Na svečanom predstavljanju objavljena je, kao kruna misli i ideja okupljenih novinara, Rezolucija o elektroničkim medijima, koju su utemeljitelji potpisali tjedan dana ranije, 29. listopada, a prema nekim kasnijim interpretacijama prihvatili su je bili već 2.rujna, dakle, skoro dva mjeseca ranije. Rezolucija se sastojala od dvadeset i jedne teze (zahtjeva), što je i bio povod da se ova inicijativa nazove Forum 21. 

Ukratko, u Rezoluciji se traži odnosno predlaže pretvaranje HRT-a iz državne u javnu ustanovu, eventualna privatizacija Trećeg programa HRT-a, redefiniranje uloge Vijeća HRT-a, podupiranje stvaranja privatnih radija i televizija, promjena sastava i načina odlučivanja Vijeća za telekomunikacije, snižavanje cijena koncesija, povećanje praga vlasničkog udjela u radiodifuzijskim tvrtkama, izdvajanje Odašiljača i veza (OIV) iz HRT-a, utvrđivanje nespojivosti javnog novinarskog djelovanja i obnašanja stranačkih dužnosti, kao i pravo novinara na jednake uvjete rada i dostupnost informacija. Bio je to dakle buket gorućih medijskih pitanja, pogotovo kada je riječ o elektroničkim medijima, isporučen vlastima, s naznakom u kom bi ih pravcu i na koji način trebalo rješavati.

Izvor: Media Daily

Podijeli: